ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΛΟΑΤΚΙ+

Όπως σε κάθε ευρωεκλογές από το 2014, η Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τις θέσεις των υποψήφιων ευρωβουλευτριών και ευρωβουλευτών για θέματα που αφορούν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Όλοι οι υποψήφιοι έλαβαν ερωτηματολόγιο με 10 ερωτήσεις, στοχεύοντας να καταγράψουν τις βασικές τους θέσεις και την πρόθεσή τους να εμπλακούν σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ στο ευρωκοινοβούλιο. Υποψήφιοι κομμάτων που έχουν επίσημα τοποθετηθεί ενάντια σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα.

Συγκεκριμένα, 45 υποψήφιοι από τα κόμματα ΑΚΕΛ, Βολτ Κύπρου, ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Κόμμα για τα Ζώα, καθώς και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, έλαβαν το ερωτηματολόγιο. Οι υποψήφιοι των κομμάτων ΕΛΑΜ, Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Κίνημα Εθνική Δράσις και Νίκη δεν συμπεριλήφθηκαν.

Από τους 45 υποψηφίους, 23 υποψήφιοι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, ενώ οι υπόλοιποι 22 δεν απάντησαν για διάφορους λόγους. Οι απαντήσεις των υποψηφίων παρατίθενται αναλυτικά για κάθε κόμμα σε αλφαβητική σειρά.

Επιπλέον, όλες και όλοι οι υποψήφιοι κλήθηκαν να υπογράψουν τη δέσμευση “Come Out 4 Europe” από την πανευρωπαϊκή ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση ILGA-Europe, με συνολικά 20 Κύπριους υποψηφίους να την έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα (https://www.comeout.eu). Πάνω από 1000 υποψήφιοι από όλη την Ευρώπη έχουν υπογράψει τη δέσμευση.

Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου

Περισσότερες πληροφορίες
Για το ερωτηματολόγιο: [email protected] / 99642334
Γενική επικοινωνία: [email protected] / 99812343

 

Ερωτήσεις που τέθηκαν

 1. Στηρίζω τον ισότιμο Πολιτικό Γάμο για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου των συζύγων
 2. Στηρίζω την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια που λαμβάνει υπόψη το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών
 3. Στηρίζω την θεσμοθέτηση των υφιστάμενων διαδικασιών που αφορούν στη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου του Υπουργείου Εσωτερικών με νόμο στη Κύπρο.
 4. Στηρίζω την απόκτηση τέκνου με παρένθετη μητέρα από όλα τα ζευγάρια και μονήρη άτομα ανεξαρτήτως φύλου των γονέων
 5. Στηρίζω την ανάγκη αλλαγής τρόπου ποινικοποίησης της ρητορική μίσους για ομοφοβικά και τρανσφοβικά αδικήματα στη Κύπρο.
 6. Στηρίζω τη δημιουργία Εθνικού Σχέδιου Δράσης για ΛΟΑΤΚΙ Άτομα, και στην Κύπρο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2020-2025.
 7. Στηρίζω την παύση μη αναγκαίων, επεμβατικών ιατρικών διαδικασιών σε ίντερσεξ παιδιά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 8. Στηρίζω τη προώθηση δράσεων που αφορούν στην καταπολέμηση διακρίσεων προς ΛΟΑΤΙ στο χώρο εργασίας
 9. Δεσμεύομαι με το Come Out Pledge 2024 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων ILGA-Europe, όπως παρουσιάζεται στη σελίδα https://comeout.eu/
 10. Δεσμεύομαι να εγγραφώ στην άτυπη ομάδα υποστηρικτών για ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα του Ευρωκοινοβουλίου Intergroup on LGBTI Rights σε περίπτωση εκλογής μου.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ: ΑΚΕΛ

  

Σχόλια

 

Θέσεις ΑΚΕΛ – Διευκρινίσεις σε σχέση με τις θέσεις και τη δράση του ΑΚΕΛ στα πιο πάνω ζητήματα:

 1. Σε σχέση με την τεκνοθεσία, υπογραμμίζουμε ότι το κριτήριο δεν είναι άλλο από το συμφέρον του παιδιού και το δικαίωμα του να μεγαλώνει με όλα τα απαραίτητα κοινωνικοοικονομικά εφόδια και το ψυχοσυναισθηματικό περιβάλλον για την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Κριτήριο, λοιπόν, είναι ποιος μπορεί να προσφέρει αυτά σε ένα παιδί και όχι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός. Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την άρση των διακρίσεων στην τεκνοθεσία με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δηλαδή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός να μην αποτελεί λόγο αποκλεισμού για τεκνοθεσία, από την στιγμή που πληρούνται οι αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για την καταλληλόλητα του γονέα
 2. Σε σχέση με τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι η Κύπρος θα πρέπει να αποκτήσει νομικό πλαίσιο που να συνάδει με τις κατευθύνσεις της νομολογίας του ΕΔΑΔ. Ως προς τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν για το πλαίσιο (διαδικασίες, προϋποθέσεις κ.ο.κ), θα τοποθετηθούμε όταν κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη απέσυρε το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην εκπνοή της θητείας της και μετά από καθυστέρηση πολλών χρόνων.
 3. Σε σχέση με την ομοφοβική/τρανσφοβική ρητορική μίσους, σημειώνουμε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στη Βουλή δύο προτάσεις νόμου για την ενίσχυση της νομοθεσίας. Η πρώτη πρόταση αφορά στον Ποινικό Κώδικα και στοχεύει στην αύξηση των ποινών για ομοφοβική και τρανσφοβική υποκίνηση βίας και μίσους, ώστε να αντιστοιχεί στις ποινές που προβλέπονται στη νομοθεσία του 2011 για άλλες μορφές του αδικήματος (βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής). Η δεύτερη αφορά στον περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου του 2011, και προνοεί να ενταχθεί στη σχετική νομοθεσία η υποκίνηση βίας ή μίσους κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζεται βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Περισσότερα εδώ: https://akel.org.cy/protovoulies-akel-gia-ritoriki-misous/Υπογραμμίζουμε ότι πέραν από την ενίσχυση της νομοθεσίας, επιτακτικότερη είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για τη ρητορική μίσους και ο τερματισμός της ατιμωρησίας πολιτικών προσώπων και ιεραρχών που επιδίδονται συστηματικά σε αυτή. Το ΑΚΕΛ έχει εγγράψει στη Βουλή το θέμα «Η εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά την ρητορική μίσους απέναντι στα ΛΟΑΤΙ άτομα»
 4. Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάη του 2023 η Βουλή υιοθέτησε την Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για την ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής.
 5. Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ ενεγράφη και συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Οκτώβρης 2021) το θέμα: «Η ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων».
 6. Με πρόταση των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το 2023 απονεμήθηκε από κοινού στις οργανώσεις Queer Cyprus Association και Accept- LGBTIQ+ Cyprus, για τη δράση τους για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ: ΒΟΛΤ ΚΥΠΡΟΥ

Σχόλια

Θέση Βολτ: *Ζητούμε ισονομία στον Νόμο και θεσμοθέτηση αυστηρού πλαισίου που δεν θα επιτρέπει την εμπορευματοποίηση του σώματος των γυναικών.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ: ΔΗΚΟ

Στο ερωτηματολόγιο δεν απάντησαν οι Λεόντιος Κωστρίκης, Μαίρη Λάμπρου, Κώστας Μαυρίδης, Χρύσης Παντελίδης, Κατερίνα Χριστοφίδου.

 

Σχόλια

 

Ελένη Θεοχάρους: *** Έχω επιφυλάξεις για το 2, 4, 7. Πιστεύω ότι η Κυπριακή Κοινωνία δεν είναι έτοιμη στο παρόν στάδιο, ακόμη και για την υιοθεσία  παιδιών ( που μοιάζει να είναι η ευκολότερη επί του παρόντος λύση),  αν και ακόμη και ετερόφυλα ζευγάρια κάνουν τεράστιο αγώνα για να υιοθετήσουν παιδί.

Χρειάζεται χρόνος και διαφοροποίηση παγιωμένων αντιλήψεων.  Βεβαίως η απόκτηση «βιολογικού» τέκνου χωρίς παρένθετη μητέρα (εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ικανότητος, που επιθυμούν απόκτηση τέκνου με τεχνητή γονιμοποίηση από δότη σπέρματος, πανάκριβη βεβαίως διαδικασία), είναι αδύνατη.

Εισάγονται όμως διακρίσεις μεταξύ φτωχών και πλουσίων και τίθεται το θέμα της εκμετάλλευσης γυναικών και εργαλειοποίησης της ανθρώπινης μήτρας. Σε άλλες χώρες ομόφυλα ζευγάρια έχουν θαυμάσια παιδιά. Αλλά είναι συνήθως εύρωστα οικονομικά ζευγάρια  και τηρούν αυστηρά την νομοθεσία για παρένθετη μητέρα . Τα μονήρη άτομα, ασχέτως σεξουαλικού προσανατολισμού μπορούν να αποκτούν τέκνα με όποια μέθοδο διατίθεται και πάλιν χωρίς εκμετάλλευση γυναικών.

Για το σημείο 7, ως γιατρός και δη παιδοχειρουργός-παιδοουρολόγος έχω πολλές επιφυλάξεις.

Εν κατακλείδι, όταν κατοχυρωθούν πλήρως τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών θα επανέλθω εφ’ όλης της ύλης .

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ: ΔΗΠΑ

Σχόλια

 

Θέμις Ανθοπούλου:

1 – Για τεκνοθεσία: Αφού πρώτα γίνει διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς με πρώτιστο γνώμονα το συνολικό καλώς νοούμενο συμφέρον και ψυχοσύνθεσης κάθε παιδιού.

2 – Για παρένθετες μητέρες: Αφού πρώτα γίνει διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς με πρώτιστο γνώμονα το συνολικό καλώς νοούμενο συμφέρον και ψυχοσύνθεσης κάθε παιδιού

Μαρίνος Κλεάνθους:

3 – Για τεκνοθεσία & παρένθετες μητέρες: Αφού πρώτα γίνει διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Παντελής Ποιητής:

4 – Για τεκνοθεσία: Ναι, εφόσον οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύουν ισότιμα και για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

5 – Για ΝΑΤΦ: Εφόσον θα είναι ενήλικες

Αλέκος Τρυφωνίδης:

6 – Επειδή το ερωτηματολόγιο σας θίγει εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα τα οποία απασχολούν την κοινωνία μας, επιθυμώ όπως τα εξετάσουμε ενδελεχώς σε συνάντηση μας, για την πληρέστερη και αναλυτική ενημέρωση μου, πριν δώσω τις απαντήσεις μου.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ: ΔΗΣΥ

Στο ερωτηματολόγιο δεν απάντησαν οι Χρίστος Αγγελίδης, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Ελένη Σταύρου, Λουκάς Φουρλάς, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

 

Σχόλια

Χριστιάνα Ξενοφώντος – Η συμμετοχή μου στην άτυπη ομάδα Intergroup on LGBTI Rights θα στηρίζεται στη διαρκή συνεννόηση/επικοινωνία με την Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, το ILGA-Europe, και την ομάδα European Centre-Right LGBT+ Alliance (EPP).

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ: ΕΔΕΚ

Στο ερωτηματολόγιο δεν απάντησε Καμία και Κανένας Υποψήφιος της ΕΔΕΚ.  Συγκεκριμένα, δεν απάντησαν οι Νίκος Αναστασίου, Ανδρέας Αποστόλου, Παντελίτσα Γιόκκα, Βίβιαν Κανάρη, Ηλίας Μυριάνθουσ, Νικόλας Φιλίππου.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ: Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Στο ερωτηματολόγιο δεν απάντησαν οι Οζ Καραχαν, Αλκης Παπης, Σταύρος Παπαδούρης, Βάσω Πελεγκάρη και Πέτρος Χριστοδούλου

 

Σχόλια

Μαρία Κολά 

 • Πλήρης τερματισμός του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων.
 • Πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και συμπερίληψη φαρμακευτικής αγωγής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας
 • Πλήρης εφαρμογή της ελεύθερης κυκλοφορίας χωρίς απώλεια των δικαιωμάτων των μελών των rainbow families

Πρόσβαση στη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ: Κόμμα για τα Ζώα

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ: Ανεξάρτητοι (Μεμονωμένοι)

Στο ερωτηματολόγιο δεν απάντησε ο Φειδίας Παναγιώτου

 

Σχόλια

Ανδρόνικος Ζερβίδης – Η σύζυγός μου Triona Andronike και εγώ υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ εδώ και πολλά χρόνια.