Τα αποτελέσματα της Κύπρου στην έρευνα FRA για το 2023

Διαθέσιμα είναι τα αποτελέσματα της Κύπρου στην έρευνα FRA για το 2023 που αφορά στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Όπως θα δείτε από τα αποτελέσματα, υπάρχει αύξηση της ομοφοβίας σχεδόν σε κάθε τομέα, η οποία έρχεται σε πολύ πιο ψηλό ποσοστό σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το 71% αποφεύγει να κρατιέται συχνά ή πάντα χέρι χέρι με τον ομόφυλο σύντροφό του στην Κύπρο.  Για την ΕΕ-27 είναι 53%.  
  • ↑ Το 39% στην Κύπρο αποφεύγει συχνά ή πάντα συγκεκριμένες τοποθεσίες από φόβο μήπως δεχθεί επίθεση.  Για την ΕΕ-27 είναι 29%.  
  • ↓ Το 29% είναι πλέον αρκετά ή πολύ ανοιχτά ότι είναι LGBTIQ στην Κύπρο.  Για την ΕΕ-27 είναι 51%. 
  • ↑ Το 37% ένιωσε διακρίσεις στην εργασία ή αναζητούσε εργασία το έτος πριν από την έρευνα  στην κυπρο.  Για την ΕΕ-27 είναι 19%.  
  • ↑ Οι διακρίσεις επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής, όπως η μετάβαση σε καφέ, εστιατόριο, νοσοκομείο ή σε ένα κατάστημα.  Συνολικά, στην Κύπρο το 2023 το 50% ένιωθαν διακρίσεις σε τουλάχιστον έναν τομέα της ζωής το έτος πριν από την έρευνα.  Για την ΕΕ-27 ήταν 37%
  • Το 4% όλων των ερωτηθέντων στην Κύπρο είχε δεχθεί επίθεση τα 5 χρόνια πριν από την έρευνα.  Η ΕΕ-27 είναι 13%. 
  •  → Το 7% των ερωτηθέντων στην Κύπρο είχαν δεχτεί επίθεση τους 12 μήνες πριν από την έρευνα.  Η ΕΕ-27 είναι 5%.  
  • → Το 52% στην Κύπρο δηλώνει ότι παρενοχλήθηκε το έτος πριν από την έρευνα.  Η ΕΕ-27 είναι 54%.  
  • ↑ Το 19% πήγε στην αστυνομία στην Κύπρο για να αναφέρει σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις.  Είναι 11% στην ΕΕ-27.  
  • → Το 12% ανέφερε τις εμπειρίες διάκρισης σε φορέα ισότητας ή άλλη οργάνωση στην Κύπρο.  Για την ΕΕ-27 είναι 11%.
  •  ↓ Το 43% στην Κύπρο δηλώνει ότι η βία κατά των LGBTIQ ατόμων έχει αυξηθεί.  Αυτό είναι 59% για την ΕΕ-27.  
  • ↓ Το 40% στην Κύπρο δηλώνει ότι η προκατάληψη και η μισαλλοδοξία των LGBTIQ έχουν αυξηθεί στη χώρα τους τα τελευταία πέντε χρόνια.  Είναι 53% στην ΕΕ-27.  
  • ↓ Το 19% στην Κύπρο πιστεύει ότι η εθνική τους κυβέρνηση καταπολεμά αποτελεσματικά την προκατάληψη και τη μισαλλοδοξία κατά των LGBTIQ ατόμων.  Για την ΕΕ-27 είναι 26%.  
  • ↓ Το 6% των ερωτηθέντων LGBTIQ στην Κύπρο ένιωσαν ότι υφίστανται διακρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη το έτος πριν από την έρευνα.  Για την ΕΕ αυτό είναι 14%.  
  • → Το 15% των ερωτηθέντων LGBTIQ στην Κύπρο σκέφτηκε συχνά ή πάντα ότι αυτοκτονούσε το χρόνο πριν από την έρευνα.  Για την ΕΕ αυτό είναι 12%.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε την επίσημη έρευνα από εδώ

 

Οι διεκδικήσεις της ACCEPT – ΛΟΑΤΙ Κύπρου

Ένας από τους βασικούς σκοπούς και στόχους της οργάνωσης μας είναι η ανάγκη επίτευξης ουσιαστικού διαλόγου για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών που υπόκεινται εκφοβισμό στα σχολεία.

 

Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες οι ξεκάθαρες αναφορές στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου (SOGIGE). Θεωρούμε καίριας σημασίας την λεκτικοποίηση των όρων “gay”, “λεσβία”, “bi”, κλπ. Η συγχώνευση των όρων αυτών σε νεφελώδεις-περιεκτικές έννοιες όπως “διαφορετικότητα” και “μοναδικότητα” μας βρίσκει κάθετα εναντίον γιατί αφήνει στη διακριτική ευχέρεια τον κάθε εκπαιδευτικό να αποφύγει την λεκτικοποίηση των όρων και την απόδοση ορατότητας στα παιδιά αυτά. Η μη ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ παιδιών στα σχολεία και η μη φυσιολογικοποίηση των διαφόρων σεξουαλικών προσανατολισμών και της τρανς ταυτότητας αφήνει ενοχοποιητικά μηνύματα στα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά αλλά και στα υπόλοιπα παιδιά, ανοίγοντάς δρόμο στα τελευταία να στοχοποιήσουν την μη ετεροκανονικότητα. Όλοι περάσαμε από τα σχολεία κι όλοι γνωρίζουμε ότι ο Σωματότυπος και η Έκφραση Φύλου (Gender Expression) αποτελούν τα κατεξοχήν χαρακτηριστικά για εκφοβισμό. Αν οι εκπαιδευτικοί έκαναν μια στοιχειώδη αναφορά στην ύπαρξη/φυσιολογικότητα των πιο πάνω τότε θα έσωζαν εκατοντάδες ΛΟΑΤΚΙ παιδιά από ενοχές και bullying.

 

Η ανάγκη των ξεκάθαρων αναφορών στη SOGIGE θεματολογία (Sexual Orientation/Gender Identity/Gender Expression) για την αποφυγή του σχολικού εκφοβισμού έγινε κατανοητή σε πολλά εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης και υιοθετήθηκε πάραυτα. Για παράδειγμα, στις αναφορές του IGLYO για την Κύπρο σημειώνεται με έμφαση η κάλυψη της SΟGIGE θεματολογίας γύρω από περιεκτικές έννοιες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την καταπολέμηση του ομοτρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία από τις ξεκάθαρες αναφορές.

 

Τα άτομα που διαφωνούν με τα πιο πάνω υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν και θα δημιουργούν θέματα προβάλλοντας επιχειρήματα που ουδόλως ευσταθούν με τις σημερινές αξίες που προβλέπονται μεταξύ άλλων από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Ευρωπαική Ένωση. Η θέση μας όμως είναι πως οι φωνές αυτές, δεν είναι λίγες συγκριτηκά με την πραγματική βούληση της κοινωνίας και δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι μιλάμε για προστασία παιδιών και όχι για προσηλυτισμό στην ομοφυλοφιλία.

 

20 Προτάσεις για την ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητα

  1. Θέσπιση νομοθεσίας για τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων ζευγαριών, εντός του πρώτου έτους της προεδρικής θητείας. 
  2. Ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση ζητημάτων ΛΟΑΤΚΙ, όπως ο εκφοβισμός και τα εγκλήματα μίσους, εντός του πρώτου έτους της προεδρικής θητείας. 
  3. Δημιουργία εθνικού μητρώου εγκλημάτων μίσους και διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με στόχο τουλάχιστον το 70% των αναφερόμενων περιστατικών να καταγράφονται εντός των δύο πρώτων ετών από την εφαρμογή του συστήματος. 
  4. Παροχή εκπαίδευσης με στόχο την ευαισθησία για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου προς για εργαζομένους στις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους και άλλους δημόσιους υπαλλήλους με εφαρμογή νέων συγκεκριμένων πολιτικών, εντός των δύο πρώτων ετών της νέας διακυβέρνησης. 
  5. Πρόταση για αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά στις διακρίσεις ενάντια ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στον χώρο εργασίας με τρόπο που να καλύπτονται, πέραν από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, οι διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου. 
  6. Εισαγωγή μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, όπως η αύξηση των περιπολιών σε περιοχές που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλά περιστατικά εγκλημάτων μίσους και παρενόχλησης. 
  7. Αύξηση της στήριξης και προστασίας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην εθνική φρουρά, με συγκεκριμένες πολιτικές και υπηρεσίες υποστήριξης μέσα στα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης. 
  8. Επανεξέταση και επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών και των διαδικασιών του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων για να διασφαλιστεί ότι είναι σύμφωνες με τα τρέχοντα ιατρικά πρότυπα και διεθνή βέλτιστες πρακτικές, με στόχο τουλάχιστον το 20% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης να λαμβάνουν κατάρτιση σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη τρανς ατόμων εντός των τριών πρώτων ετών της προεδρικής θητείας. 
  9. Ευαισθητοποίηση και της εκπαίδευση σχετικά με το PrEP ως μέσο πρόληψης του HIV μεταξύ του γενικού πληθυσμού, με στόχο τη μείωση των νέων κρουσμάτων HIV εντός των δύο πρώτων ετών από την εφαρμογή αυτών των μέτρων. 
  10. Θέσπιση μέτρων που θα επιτρέπουν σε όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα από το φύλο των γονέων, αλλά και σε μονήρη άτομα, ανεξάρτητα από το φύλο τους, να υποβάλλουν αίτηση για παρένθετη μητρότητα και ιατρικώς υποβοηθούμενη τεκνοθεσία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. 
  11. Ενημέρωση για την σωστή πρόσβαση υγειονομικής περίθαλψης των ΛΟΑΤΚΙ, παρέχοντας κατευθυντήριες γραμμές και πόρους προς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. 
  12. Αύξηση της χρηματοδότησης για ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις και υπηρεσιών υποστήριξης για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, κατά τουλάχιστον 20% εντός του πρώτου έτους της προεδρικής θητείας. 
  13. Αύξηση της υποστήριξης προς ΛΟΑΤΚΙ άτομα με αναπηρίες, παρέχοντας πρόσβαση σε εξειδικευμένη υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες υποστήριξης και υποστηρικτική τεχνολογία. 
  14. Ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των ειδικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι ΛΟΑΤΚΙ, όπως ο εκφοβισμός και οι διακρίσεις στα σχολεία, με στόχο τουλάχιστον 30% μείωση των αναφερόμενων περιστατικών εκφοβισμού και διακρίσεων εντός των πρώτων τριών ετών εφαρμογής αυτών των πολιτικών. 
  15. Προώθηση των δικαιωμάτων και της προβολής των ΛΟΑΤΚΙ μέσω δημόσιων εκστρατειών και εκδηλώσεων, όπως η ετήσια Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου. 
  16. Ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν πολιτικές που περιλαμβάνουν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως η εκπαίδευση σε θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης του εργατικού δυναμικού, αλλά και την προώθηση ωφελημάτων που να καλύπτουν ισόνομα και υπαλλήλους με συντρόφους του ίδιου φύλου. 
  17. Επικύρωση διεθνών συμφωνιών που προστατεύουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους σε επίπεδο ΟΗΕ, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συμβουλίου της Ευρώπης και αλλού.
  18. Αύξηση της υποστήριξης των ΛΟΑΤΚΙ διεθνώς, όπου υπάρχουν Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία των πολιτών και άλλων διεθνών διπλωματικών αποστολών. 
  19. Ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης να προωθούν και να εκπροσωπούν ιστορίες και φωνές ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, παρέχοντας κατευθυντήριες γραμμές και πόρους στα μέσα ενημέρωσης για να διασφαλίσουν ότι η κάλυψή τους είναι περιεκτική και φιλόξενη για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, και προωθώντας τα μέσα ενημέρωσης που υιοθετούν τέτοιες πολιτικές. 
  20. Αύξηση της χρηματοδότησης για προγράμματα αθλητισμού που περιλαμβάνουν ΛΟΑΤΚΙ, εντός των δύο πρώτων ετών εφαρμογής αυτής της πολιτικής.