Ολυμπιακοί Αγώνες και Ίντερσεξ άτομα: Πώς πετυχαίνεται η συμπερίληψη

Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και ΛΟΑΤΚΙ, αναρωτιούνται γιατί τα Ίντερσεξ άτομα συγκαταλέγονται στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, καθώς η ποικιλότητα τους δεν αφορά σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου (που ακόμη στο μυαλό του πολύ κόσμου χαρακτηρίζεται ως ο καθένας «δικαιούται» να κάνει ό,τι θέλει και πως είναι θέμα επιλογής). Στους Ιντερσεξ, που μπορεί να είναι είτε gay είτε straight, υπάρχει βιολογική μοναδικότητα που δεν επαφίεται στην άγνοια του καθενός να κάνει υποθέσεις: φαίνεται είτε δια γυμνού οφθαλμού είτε με συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η απορία γιατί οι Ιντερσεξ πρέπει ή όχι να ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα φαίνεται πως απαντάται ξεκάθαρα: διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα με τους ομοφυλόφιλους, καθώς δέχονται έντονες διακρίσεις, αντιμετωπίζονται με καχυποψία και δεν έχουν καθόλου ορατότητα καθώς οι πλείστοι άνθρωποι δεν κατανοούν ούτε δέχονται οτιδήποτε ξεφεύγει από το δίπολο άρρεν – θήλυ. Αντίθετα, τα τσουβαλιάζουν όλα στην εύκολη λύση της «woke ατζέντας» και η οποία προσπάθεια για κατανόηση απλά σταματάει εκεί.

Έχει όμως τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε τι μπορεί να ισχύει και πώς είναι εφικτό και οι Ίντερσεξ να νιώθουν το αίσθημα του ανήκειν. 

Τι είναι τα Ιντερσεξ Άτομα

Αυτό το «Ι» στο ΛΟΑΤΚΙ ακρωνύμιο αφορά άτομα που φέρουν βιολογικά χαρακτηριστικά και από τα 2 φύλα. Ελληνικά αναφέρεται ως «διαφυλικά» άτομα, αλλά επειδή συχνά συγχέεται με τον όρο «διεμφυλικά», που είναι τα τρανς άτομα, προτιμάται η διεθνής ορολογία. Είναι ένα σύνδρομο και μάλιστα όχι τόσο σπάνιο – αφορά περίπου το 1.7% των γεννήσεων. 

Όπως και σε όλο το φάσμα της ρευστότητας φύλου, έτσι κι εδώ, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι με το τι είναι, τι ταμπέλα πρέπει να κρεμάσουμε και σε ποια κατηγορία πρέπει όλοι να αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχουν περίπου 30 διαφορετικοί συνδυασμοί: ΧΧΥ, ΧΧΧ, ΧΥΥ, ΧΧΧΥ, ΧΧΥΥ, Χ0 κλπ. 

Άρα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική καθώς υπάρχουν δεκάδες παραμέτροι. Εδώ αναφέρονται 3 απλά:

  • Μπορεί μια Ιντερσεξ γυναίκα να γεννηθεί με μόνο γυναικεία γεννητικά όργανα, να νιώθει γυναίκα, να μεγαλώνει ως γυναίκα, να ερωτεύεται άντρες, αλλά όταν φτάσει στην εφηβεία να συνειδητοποιήσει πως υπάρχει κάποιο θέμα, καθώς δεν βλέπει περίοδο. Οι εξετάσεις να δείξουν πως έχει χρωμοσωμικό γονότυπο πέραν του ΧΧ που αποδίδεται σε γυναίκα κι επίσης δεν έχει μήτρα, δεν έχει ωοθήκες. Το αντίστοιχο και σε άντρες που κατά την εφηβεία τους μπορεί να μην αναπτύσσουν τριχοφυία ή όταν θέλουν να γίνουν γονείς να συνειδητοποιούν πως είναι στείροι. 
  • Μπορεί μια Ιντεσεξ γυναίκα να γεννηθεί με γυναικεία γεννητικά όργανα, να έχει επίσης διαφοροποιημένο συνδυασμό από το ΧΧ αλλά το σώμα της να παράγει περισσότερη τεστοστερόνη με αποτέλεσμα να φέρει πιο ανδρικά χαρακτηριστικά. Εδώ προκύπτει η απορία: σε ποια κατηγορία πρέπει να αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς; 
  • Μπορεί ένα μωρό να γεννηθεί με γενετικά όργανα που αποδίδονται και στα 2 φύλα: να έχει και κόλπο και πέος και οι εξετάσεις να δείξουν πως επίσης υπάρχει ένα τρίτο χρωμόσωμα πέραν του XX ή XY. Πάλι, σε ποια κατηγορία πρέπει να αγωνίζεται όταν ενηλικιωθεί; 

Το τελευταίο παράδειγμα θεωρείται και το πιο δύσκολο, καθώς λόγω της περιορισμένης ορατότητας, κυρίως σε προηγούμενα χρόνια, οι γιατροί θεωρούσαν πως αφορά γενετική ανωμαλία και επέβαιναν χειρουργικά για διόρθωση των οργάνων του βρέφους. Συχνά, οι γονείς καλούνταν να πάρουν μια απόφαση για το πιο φύλο θα υπερισχύσει κι αυτήν την έπαιρναν είτε με ορμονικές εξετάσεις είτε με βάση ποιο από τα 2 όργανα ήταν πιο ανεπτυγμένο. 

Στη σημερινή εποχή, και νοουμένου πως δεν επηρεάζεται κάπου η υγεία του παιδιού, μια τέτοια επέμβαση θεωρείται απαγορευτική, καθώς πολλές ήταν οι περιπτώσεις στο παρελθόν που το φύλο που τελικά επιλέχθηκε ήταν το φύλο με το οποίο τα άτομα δεν ταυτίζονταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκαλείται δυσφορία και οτιδήποτε άλλο έφερε επίπτωση στην ψυχική υγεία ή μετέπειτα πορεία της ζωής του ατόμου. Πλέον, το σωστό θεωρείται πως το άτομο πρέπει να αποφασίζει για το φύλο του ή αν θα κρατήσει ή όχι και τα 2 φύλα (ή αν θα χαρακτηρίζεται ή όχι από κάποιο φύλο). 

Τώρα, για το σε ποια κατηγορία πρέπει να αγωνίζονται οι πιο πάνω, καθώς και οι διάφορες άλλες παραλλαγές, είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν μπορούμε να το δούμε επιπόλαια λαμβάνοντας υπόψη μόνο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ούτε να εμμένουμε σε απόψεις βάσει του τι μας συμφέρει ή τι εντύπωση έχουμε: Πότε βλέπουμε το βιολογικό φύλο, πότε τις ορμόνες που παράγει το σώμα τους και πότε το χρωμοσωμικό γονότυπο του ατόμου, όταν όλα αυτά δεν συμφωνούν μεταξύ τους; Υπερτερεί κάτι τελικά για να το εντάξουμε σε συγκεκριμένη κατηγορία;

Αγώνας για συμπερίληψη

Φέτος στο Παρίσι δημιουργείται μια μοναδική συγκυρία. Γίνεται προσπάθεια συμπερίληψης όλων των ατόμων κάτι για το οποίο γίνεται ξεκάθαρο πως μόνο απλό δεν είναι. Για να προσεγγίσει κανείς το θέμα, δεν πρέπει να εμμένει σε αναχρονιστικές αντιλήψεις – νέες εποχές χρειάζονται νέα δεδομένα και νέες προσεγγίσεις. Δεν είναι χαζοί ούτε επιπόλαιοι οι της Ολυμπιακής Επιτροπής: προσπαθούν πραγματικά να πετύχουν ισορροπίες. Το ότι ο κόσμος δεν το βλέπει, είναι επειδή δεν το ξέρει ούτε το αντιλαμβάνεται, όχι επειδή γίνεται κάτι λάθος. 

Ιντερσεξ άτομα, όπως και γκέι και τρανς, υπήρχαν ανέκαθεν, δεν μας προέκυψαν τώρα στα καλά καθούμενα, ούτε αφορά την «υπερβολική ελευθερία που μας επιβάλλουν τα Δυτικά φιλελεύθερα πρότυπα που έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια». Κι όμως η πρώτη σοβαρή έρευνα για τα Ιντερσεξ άτομα στην Αμερική, έγινε μόλις το 2020! Για ένα ποσοστό 1,7% του πληθυσμού, δηλαδή αφορά εκατομμύρια! 

Εύκολα δηλαδή μπορεί να συμπεράνει κανείς πως και στις προηγούμενες Ολυμπιάδες μπορεί άνετα να συμμετείχαν Ιντερσεξ άτομα και κανείς να μην το είχε πάρει είδηση. Όχι επειδή τα άτομα αυτά ήθελαν να το κρύψουν, αλλά μπορεί να μην το είχαν συνειδητοποιήσει ούτε τα ίδια ή ο σωματότυπος τους να μην δημιουργούσε την εντύπωση πως έπρεπε να γίνει η όποια αναφορά. 

Άρα η απάντηση σε ποια κατηγορία πρέπει να αγωνίζεται ένα Ιντερσεξ άτομο μπορεί να μην είναι απλή, μπορεί όμως να δοθεί όταν μπει σε πλαίσιο: Κάθε περίπτωση να εξετάζεται διαφορετικά

Το να λαμβάνονται υπόψη μόνο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά φέρει διακρίσεις και δημιουργεί λαθεμένες εντυπώσεις. Πχ μια Ιντερσεξ γυναίκα  με κόλπο αλλά με χρωμοσώματα πέραν του ΧΥ που δεν παράγει έξτρα τεστοστερόνη, μπορεί να αγωνίζεται σε γυναικεία κατηγορία, νοουμένου πως και το κάθε άθλημα το επιτρέπει. Αν παράγει όμως; Τι υπερτερεί, ο γονότυπος ή τα γεννητικά της όργανα; Που και πάλι, δεν είναι απόλυτο καθώς τα κύτταρα σ’ αυτά τα άτομα δεν μπορούν πάντα να απορροφήσουν όλη τη τεστοστερόνη που παράγει το σώμα. 

Υπάρχουν άλλωστε πολλά Ιντερσεξ άτομα που όταν ανακαλύπτουν στην εφηβεία τους πως έχουν έξτρα χρωμόσωμα, ξεκινούν να παίρνουν γυναικείες ή αντρικές ορμόνες, για να ταιριάξουν στο φύλο που επιθυμούν να έχουν. Οι ορμόνες αυτές συχνά είναι και απαραίτητες, καθώς τα άτομα αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους (μια Ίντερεξ γυναίκα που νιώθει και μεγαλώνει ως γυναίκα μπορεί να μην βλέπει περίοδο με όλες τις δυσκολίες που αυτό φέρει, και ο μόνος τρόπος για να δει είναι να παίρνει ορμόνες). Πολλοί όμως άνθρωποι θεωρούν πως από τη στιγμή που οι Ίντερσεξ παίρνουν ορμόνες, έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, κάτι που δεν ισχύει, τουλάχιστον όχι έτσι όπως το έχουμε στο μυαλό μας.   

Ποιος αδικείται περισσότερο; 

Πέραν του βιολογικού παράγοντα, υπάρχει και ο κοινωνικός στιγματισμός: όλοι μιλάνε για την αδικία των γυναικών όταν αντιμετωπίζουν Ίντερσεξ γυναίκες στους Αγώνες, αλλά κανείς δεν θα μιλήσει για την αδικία των Ιντερσεξ αντρών που θα κληθούν να παίξουν στις αντρικές κατηγορίες. 

Για να μην γίνει καν αναφορά για την κατακραυγή που δέχονται οι Ιντερσεξ Γυναίκες που τους επιτρέπουν (ή τους επιβάλλουν) να παίζουν στην γυναικεία κατηγορία. Λες και αυτά τα άτομα απολαμβάνουν όλη την κατακραυγή που δέχονται. Ειδική κατηγορία δεν μπορεί να δημιουργηθεί καθώς είναι πολύ μικρό το ποσοστό σε σύγκριση με τα cis άτομα, οπότε τι κάνουμε; Συνεχίζουμε να τα αποκλείουμε; 

Είναι αλήθεια πως οι cis straight άνθρωποι δεν θα κάνουν ποτέ τέτοια έρευνα, ούτε θα δουν το πράγμα σε βάθος, γι’ αυτό και τους φαίνεται αδιανόητο όλο αυτό που γίνεται. Πολλοί απλά πιστεύουν πως είναι άρρωστο ένας άντρας που την είδε γυναίκα να έρχεται να αυτοπροσδιορίζεται γυναίκα για να παίζει με γυναίκες. Κάτι τέτοιο βλέπουμε όμως πως δεν ισχύει πουθενά.  

Όσ@ ασχολούνται έστω και λίγο για να μάθουν για το τι υπάρχει στη φύση γύρω μας, ανακαλύπτουν διαρκώς νέα πράγματα που υπάγονται στη βιολογική ποικιλότητα. Σεξουαλικός προσανατολισμός, έκφραση φύλου, ταυτότητα φύλου, βιολογικό φύλο, κοινωνικό φύλο και οι δεκάδες διαφοροποιήσεις τους δημιουργούν ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό που αν το προσεγγίσεις με παρωπίδες ή αναχρονιστικές αντιλήψεις, απλά θα χαθείς. 

Είναι όμως ο κόσμος γύρω μας, οι άνθρωποι γύρω μας, δεν είναι κάτι σπάνιο ούτε αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις. Και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη ευαισθητοποίηση για να μην βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα, κατηγορώντας ανθρώπους πως προσπαθούν να «παίξουν» με το σύστημα για να κερδίζουν μετάλλια, να αποφεύγουν κατάταξη σε στρατό ή απλά να απολαμβάνουν όλο αυτό που γίνεται. 

Στον αθλητισμό, όπως και στον κόσμο όλο, έχουν θέση όλα τα άτομα και πρέπει να γίνονται σωστές ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις για να μην ενισχύεται η προκατάληψη εναντίον τους αλλά ούτε και να αδικούνται οι συναθλητές τους.  

Ενδιαφέρον έχει να ακούσουμε και τα ίδια τα Intersex άτομα και στο πιο κάτω podcast δίνονται κάποιες εντυπωσιακές απαντήσεις:

 

Από: MARY+